tiistai 29. heinäkuuta 2014

Tukholma lasten silmin

Tukholmassa käyty ja reissu oli kaikin puolin onnistunut. Tietenkin pieniä dramatiikan hetkiä mahtui matkaan, mutta kaikesta selviittiin. Laiva lähti Helsingistä klo 17.00 ja Tukholmassa oltiin aamukymmeneltä. Tukholmassa suuntasimme Junibackeniin ja olimmekin siellä maissaolo ajan. Laivaan suuntasimme kahden aikaan iltapäivällä kun lapset alkoivat väsyä helteeseen.


Junibacken oli huikean hieno, jos lapsenmieliset asiat kiinnostavat ja Astrid Lindgrenin sadut ovat edes jotenkin tuttuja. Junibackenissa on kolme leikkipistettä, joista kaksi Satutori ja Satujunan päätepiste ovat maksullisella alueella. Kirjakauppaan, kahvilaan ja yhteen leikkipisteeseen pääsee ymmärtääkseni ilman ranneketta. 

Kahvilassa on paljon erilaista syötävää ja juotavaa. Tuntui kuin olisi ollut Peppi Pitkätossun syntymäpäivillä! Valikoima oli valtava! Hintaluokka oli mielestäni peruskahvilahintoja. Kirjakaupassa oli kirjoja todella paljon, harmikseni kaikki kirjat olivat vain ruotsiksi. Yhtään englanninkielistäkään ei ollut ja se oli miinusta. Kaupasta löytyi kaikenlaista vaatetta ja oheistavaraa Muumille, Vaahteranmäen Eemelille ja muille satuhahmoille.
Junibacken oli hieno kokemus Iidalle, pienet siskot jäivät satukokemuksesta tällä kertaa ulkopuolelle heidän nukkuessan päiväuniaan juuri tuolla hetkellä. Iida tykkäsi todella paljon kaikista leikkipisteistä ja jopa kirjakauppa oli hänestä ihana. Kahvilan leivokset olivat hyviä ja katosivat mahaan nopeasti.

 
Ruokailut laivalla onnistuivat hyvin ja lapset malttoivat syödä ja seurustella, jotta itsekin sai syötyä. Toki eihän se samanlaista nautiskelua ollut kuin ilman lapsia tai isompien lasten kanssa, muttei myöskään mitään pikaruokailua. Tyypillisen laivabuffetin tapaan valikoima oli valtava ja syötää löysivät niin suomalaiset kuin japanilaiset turistitkin. Laivalla on myös erikseen perheaaminen tila, jossa on lapsille samalla leikkipaikka. Me emme tätä aamiaismahdollisuutta käyttäneet, sillä meidän lapset kaipaavat ruokailuihin vähemmän virikkeitä ja ympäröivät lelut olisivat vieneet ruokahalun pois.

Laivan leikkipaikat olivat hyvät ja niitä oli tarpeeksi monta. Aamuvirkuille, kuten meidän lapset, oli onneksi avoinna oma leikkitila klo 7.00 alkaen. Osa leikkipaikoista oli jaoteltu pienet - isot lapset osastoihin jotteivat pienet jää jalkoihin. Toisissa kaikki leikkivät yhdessä. Laivalla löytyy perheaaminen tila, jossa päivällä leikittiin vapaata leikkiä. Spa oli oiva paikka kaksivuotiaan kanssa, täysin sylilapselle ei.  


Familyhytti oli meidän perheelle hyvä valinta, sillä normaaliin hyttiin ei olisi kaksi matkasänkyä (laivan puolesta) mahtunut mitenkään. Familyhytti oli suljetulla käytävällä mikä vähenti ilta- ja yöaikaan ohikulkevien melua. Tosin huonoa oli, kun monet paiskoivat väliovea kiinni (ja meidän hytin ollessa ensimmäinen, kuuluivat paiskeet erinomaisesti hyttiin). Tyttöjen kasvaessa otamme luultavasti saman hytin, mutta ilman matkasänkyjä. Levitettävä sohva tai alasängyt riittävät mainiosti rauhallisesti nukkuville tytöille.

Vinkkinä matkailijalle
- osta Junibackeniin menevän linja-auton (paikallisliikenne) liput laivan infosta. Jos laivassa asia unohtuu, voi erheen korjata terminaalissa.
Linja-autossa ei niitä myydä. Rattailla linja-autoon mennään keskiovista ja rattaiden kuljettaja pääsee ilmaiseksi. Linja-autoon otetaan vain kahdet rattaat, joten mattimyöhäiset voivat joutua odottamaan kuljetusta jonkin aikaa, vaikka linja-autoje meneekin 10min välein. Junibacken sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä satamasta ja matka taittuu myös kävellen. 

- varaa ruokailut jo matkavarauksen yhteydessä. Näin ollen et joudu odottamaan ruuhkassa buffetin ulkopuolella lippuja vaan voit kävelle jonon ohi.
- tuplarattaat menevät laivalla sujuvasti kaikista oviaukoista, vain taxfreessä ja pienissä butiikeissa oli ahdasta.

Kiva oli käydä, mutta ihana olla kotona!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti